عبدالحسین همتی، عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس

کارشناسان صنعت خودرو اعتقاد دارند در صورتی‌که این صنعت به سوی رقابت‌پذیرتر شدن گام بردارد، به طور قطع وضعیت آن بهبود خواهد یافت.

حال در این زمینه عبدالحسین همتی، عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس به بیان نظرات خود پرداخته است.

کاهش تعرفه خودروهای وارداتی چه تاثیراتی را به همراه دارد؟

اقدام اخیر کمیسیون تلفیق مبنی‌بر کاهش تعرفه واردات زمینه ورود خودروهای نو و کارکرده به کشور را فراهم کرده و موجب رقابت‌پذیری و بهبود کیفیت خودروهای داخلی خواهد شد. بنابراین اگر خودروهای خارجی با تعرفه پایین به کشور وارد شوند، قیمت خودرو نیز در بازار عرضه و تقاضا تعیین شده و این مردم هستند که مشخص می‌کنند چه خودرویی را با چه قیمتی خریداری کنند.

مدیریت دولتی حاکم‌بر صنعت خودرو چه اثراتی بر بدنه این صنعت بر جای می‌گذارد؟

این مساله مانعی در مسیر رشد تیراژ تولید و بهبود کیفیت خودروهای داخلی به شمار می‌آید، این در حالی است که شرکت‌های بخش‌خصوصی حتی با وجود افزایش قیمت مواد اولیه می‌توانند خودروهای بیشتر و با قیمت مناسب تولید کنند.

رفع انحصار در صنعت خورو چه پیامدی می‌تواند داشته باشد؟

با انحصارزدایی از صنعت خودرو و واردات خودرو در فضای رقابتی می‌توان به رفع مشکلات قیمتی در بازار خودرو کمک کرد.

آیا از ظرفیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت خودرو استفاده می‌شود؟

متاسفانه به‌رغم طراحی موتورهای پرقدرت و قیمت مناسب توسط شرکت‌های دانش‌بنیان، اما خودروسازان همکاری لازم در این زمینه را ندارند این درحالی است که باید از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان در صنایع خودروسازی و قطعه‌سازی بهره برد.

چه راهکارهایی برای حل ناترازی انرژی در کشور وجود دارد؟

ازجمله راهکارهای بلندمدت برای حل مشکل ناترازی در کشور، افزایش تولید و تبدیل ایران به قطب انرژی منطقه و به نوعی راه‌اندازی تجارت گازی است که نیاز به جذب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی با افزایش دیپلماسی انرژی و کاهش بوروکراسی اداری دارد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 2 =